Tsjakka! 06-2016

BBQ

BBQ

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

In de Middeleeuwen

Barbecueën deden ze zelfs al in de Middeleeuwen. Ze gebruikten daar spitdragers voor, een soort bakstenen. Dat was waarschijnlijk alleen voor rijkere mensen want vers vlees werd toen niet vaak gegeten. ‘Gewone’ mensen aten gezouten of gedroogd vlees dat eerst moest worden gekookt.

Komkommer-limoensap

• 2 limoenen • 1 komkommer • takjes verse munt • ijsblokjes • eventueel lepeltje honing

Pers de limoenen uit en vang het sap op. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe deze samen met de verse munt in een kan met 2 liter koud water. Doe het limoensap erbij en eventueel een lepeltje honing. Laat even trekken. Lekker met veel ijsklontjes.

Wereldrecord

80 uur achter elkaar barbecueën, kun jij het je voorstellen? De Amerikaan Jan Greeff vestigde er een record mee. Het resultaat: 1.000 hotdogs, 104 stukken kip, 558 hamburgers, 526 worstjes en 200 maïskolven.

Zelfgemaakte bbq-saus

• 30 g boter • 2 teentjes knoflook • 1 ui, in dunne ringen • 2 stengels bleekselderij, in dunne

plakjes • 2 eetl. basterdsuiker of stroop • 4 eetl. worcestersaus • 2 eetl. azijn • 2,5 dl ketchup

• 125 ml heet water

Verhit de boter in een koekenpan. Bak hierin de knoflook, uienringen en bleekselderij. Roer de suiker of stroop erdoor. Voeg de worcestersaus, azijn en water toe. Roer alles door elkaar. Laat de saus 10 of 15 minuten op laag vuur doorpruttelen. Houd je van pittig, dan doe je er nog wat chilipoeder bij.

Bij het buitenleven hoort natuurlijk ook buiten eten. Met koken op vuur ga je een beetje terug naar de oertijd. Tijd om te barbecueën dus!

LEKKER OP

DE BBQ

• Garnalenspiesjes

• Hamburgers

• Maïskolven

• Aardappels in folie

• Worstjes

• Paprika



Online magazine door BlueBerry