Tsjakka! 04-2016

Stokjes eten

Stokjes eten

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Houd je vingers een beetje gebogen en leg het eerste stokje tussen je duim en je wijsvinger, net alsof je een potlood zou vasthouden.

Daarna klem je het tweede stokje tussen je duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat je beide stokjes op ongeveer dezelfde hoogte vasthoudt.

Als je het eenmaal doorhebt, beweeg je het onderste stokje niet en het bovenste stokje wel.

Laat het stokje dan leunen op je middel- en ringvinger, zodat je wijsvinger los kan bewegen.

Maar hoe eet je nou met die stokjes? Je gebruikt ze eigenlijk als een soort tang, waarbij je een van de twee stokjes stilhoudt en het andere stokje beweegt om eten mee te pakken. Klik op het plaatje!

Tafelmanieren

Het is onbeleefd om met de stokjes in je eten te prikken Je mag niet wijzen met je stokjes Je mag niet op de stokjes bijten of eraan likkenHet is onbeleefd om iemand anders eten te geven met jouw stokjes

Oefenen

Eten met stokjes lijkt misschien ingewikkeld als je het voor het eerst doet. Weet je wat een handige oefening is? Doe een handje pinda’s of erwten in een kommetje, en verplaats ze één voor één met de stokjes naar een ander kommetje. Probeer maar!

Traditie

Stokjes worden al heel lang gebruikt om mee te eten, waarschijnlijk al zo’n tweeduizend jaar. Chinese eetstokjes zijn het oudst. Japanners namen het later over. Maar niet alle stokjes zijn hetzelfde. Sommige zijn van hout of bamboe gemaakt, andere van roestvrij staal of kunststof. Ook zijn Japanse stokjes korter dan de Chinese.

Het lijkt zo logisch: eten doe je met bestek. Met een mes, vork of lepel. Maar dat is niet overal zo. In veel landen in Azië eten ze met stokjes. Even oefenen, dan kun jij het straks ook!Online magazine door BlueBerry