Tsjakka! 04-2016

Vechtsporten

Vechtsporten

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

weetje: Bruce Lee heeft zijn eigen kung fu stijl ontwikkeld, jeet kune do. Dat betekent ‘weg van de onderscheppende vuist’.

weetje: De oorsprong van karate ligt op de Ryukyu-eilanden, en dan met name Okinawa.

Jiujitsu

Karate

JUDO

De Nederlandse vertaling van jiujitsu is ‘soepele techniek’ en dat is precies wat de beoefenaar van deze sport wil bereiken. Jiujitsu is een verdedigingssport waarbij je probeert om een aanvaller zo snel mogelijk uit te schakelen. Je gaat dus niet iemand aanvallen, maar wacht tot je aangevallen wordt. Beoefenaars van deze sport spreken daarom niet van een vechtsport maar een verdedigingssport.

Karate werd razend populair dankzij de film Karate Kid uit 1984. In die film krijgt Daniel les van karatemeester Miyagi. Hij leert Daniel niet alleen karate, maar ook dat het beoefenen van een vechtsport veel meer is dan alleen maar vechten. Sterker nog: een toegewijde vechtsportbeoefenaar gebruikt zijn vechtkunsten alleen ter verdediging en om mensen te helpen. Een zeer belangrijke les!

Ken jij de judosport al? Judo is een Japanse verdedigingssport voor jongens en meisjes van alle leeftijden. Met judo leer je op een plezierige manier rekening met elkaar te houden. Je hebt een judovriendje of vriendinnetje nodig waarmee je kan stoeien en daar moet je zuinig op zijn! Daarnaast heb je een speciale band om en de kleur van de band geeft aan welke judotechnieken jij goed kan uitvoeren. Wil je meer informatie over judo en de judotechnieken? Kijk dan op www.mijnjbn.nl. Weetje: Nederland heeft veel judokampioenen gehad, zoals Wim Ruska, Anton Geesink, Mark Huizinga, Edith Bosch, Guillaume Elmont, Ruben Houkes en Dennis van der Geest.

Je kent die vloeiende bewegingen van Bruce Lee of Jackie Chan misschien wel. Met hun films hebben ze laten zien hoe spectaculair kung fu is. Kung fu heeft een rijke historie en wordt in heel China beoefend. Er zijn daarom veel verschillende stijlen en creativiteit is een van de kenmerken van deze sport. Zo zijn er stijlen die gebaseerd zijn op bewegingen van dieren.

Deze vechtsport komt uit Indonesië en heeft een bijzondere ontstaans­geschiedenis. In de jungle leven veel wilde dieren. De bewegingen van deze dieren vormden de inspiratie voor pencak silat. In deze sport wordt er een onderscheid gemaakt tussen klassieke en moderne stijlen. Bij de moderne stijlen van pencak silat zijn er ook invloeden van andere vechtsporten te zien.

Taekwondo is de belangrijkste vechtsport van Zuid-Korea. Zelfbeheersing en respect is erg belangrijk en taekwondo wordt daarom geen vechtsport maar een verdedigingssport genoemd. Een beoefenaar van taekwondo kan doorgaans erg hoog trappen, maar is ook heel goed met zijn vuisten. Vertaald naar het Nederlands betekent taekwondo dan ook heel toepasselijk ‘de weg van voet en vuist’.

Taekwondo

Wil je een vechtsport gaan beoefenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je lekker rollebollen op een mat of toch je energie kwijt door lekker te trappen? We helpen je graag op weg om een geschikte vechtsport te vinden!

Kung fu

Pencak silatOnline magazine door BlueBerry