Tsjakka! 03-2016

Eieren

Eieren

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Twee-eiige tweeling

Soms zitten er twee dooiers in een ei. Deze eieren zijn vaak groter en zwaarder dan een normaal ei. Dubbeldooier-eieren worden vaker door jonge dan oudere kippen gelegd, maar het is ook afhankelijk van het ras.

Vers of niet?

Eitjes bewaar je in de koelkast. Als je de eieren even omdraait in het doosje, dus de spitse kant naar beneden legt, zijn ze langer houdbaar. Omdat je bij een ei aan de buitenkant niet kunt zien of het nog goed is, is er een supersimpele test: leg het ei in een glas water. Zinkt het ei, dan is het vers. Gaat het ei drijven, dan is het minder vers.

Eiershampoo

Een kip legt haar eieren niet alleen zodat jij ze gekookt of gebakken kunt opeten. Eieren worden ook verwerkt in allerlei ­producten. Dat ze in cake en mayonaise zitten, wist je waarschijnlijk al. Maar ook in shampoo zitten (bestanddelen van) eieren. En in verf!

Het is altijd weer voor een ei

Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, die je beschermen bij alle soorten weer. Vitamine E bijvoorbeeld, beschermt je lichaamscellen. Dat is handig als je in de zomer in de zon ligt. En de gezonde vetten in een ei houden je warm, wat weer fijn is als het koud is.

Geheime code?

Op je ei staat altijd een ingewikkelde code van ­cijfers en letters. Dat is geen geheimtaal, het geeft namelijk aan waar het ei vandaan komt. Het eerste cijfer vertelt je hoe de kip leeft: 0 voor biologisch, 1 voor vrije uitloop en 2 voor scharrelkip. De twee letters geven het land aan, waarbij NL natuurlijk Nederland betekent. En aan de laatste cijfers kun je zien bij welke boer de kippen wonen. Bekijk meer in de app EICODE. Zoals het verschil tussen biologisch, vrije uitloop en scharrel.

200!

Nederlanders eten per jaar gemiddeld bijna 200 eieren. Dat is bijna 4 eieren per week. Best veel en het worden er elk jaar meer. De grootste ei-eters van de wereld zijn de Mexicanen, met een score van maar liefst 349 eieren per jaar. Dat betekent bijna elke dag een ei!

Spreekbeurt?

Er zijn veel websites waar je informatie over eieren kunt vinden. We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

www.verhaalvanhetei.nl

www.blijmeteenei.nl/voorlichting

www.altijdweervooreenei.nl

Paastijd, eiertijd. Eet jij je eitje altijd gekookt? Of heb je liever een ‘sunny side up’ (Engels voor spiegelei)? Hoe je ’m ook bereidt, van zo’n wit-geel bolletje wordt iedereen blij!Online magazine door BlueBerry