Tsjakka! 03-2016

Boter, kaas en eieren 2

Boter, kaas en eieren 2

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Spreekwoorden en gezegden

> Boter op je hoofd hebben: kritiek hebben terwijl je zelf ook schuldig bent

> Hij slaat nog geen deuk in een pakje boter: hij is niet zo sterk

> Met je neus in de boter vallen: geluk hebben, op het juiste moment binnenkomen

> Daar heeft hij geen kaas van gegeten: hij heeft er geen verstand van

> Zich de kaas niet van het brood laten eten: voor zichzelf opkomen

Rond of vierkant

Ben je wel eens naar de kaasmarkt geweest? Dan zie je allemaal hele grote, ronde kazen. Kaasmakers ontdekten ­vroeger al dat de ronde vorm de beste vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas.

Hoe wordt kaas gemaakt?

De meeste kaas wordt gemaakt van verse koemelk. De melk moet eerst dik worden. Daarom gaat er stremsel bij. Stremsel komt uit de maag van een koe en zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk gescheiden worden van het vocht, de wei. Zo houd je een dikke massa over. Dit mengsel (wrongel)wordt daarna fijn gesneden. Hierdoor loopt er nog meer vocht uit de kaas. De melk blijft twee uur staan en gaat dan in kaasvormen. In de vormen zitten gaatjes zodat er vocht uit de kaas kan lopen. De kazen worden ook nog gewassen in een mengsel van water, zout en gist. Zo krijg je een korst om de kaas.



Online magazine door BlueBerry