Tsjakka! 03-2016

Boter, kaas en eieren

Boter, kaas en eieren

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Spreekwoorden en gezegden

> Voor een appel en een ei: voor weinig geld

> Appeltje-eitje: als iets heel gemakkelijk is

> Op eieren lopen: heel voorzichtig zijn

> Dat is het hele eieren eten: dat is het hele verhaal

(Niet) kapot

te krijgen!

Eieren zijn breekbaar; als je ze laat vallen of tegen de pan tikt, zijn ze stuk. Maar ze zijn misschien toch minder breekbaar dan je dacht. Probeer bijvoorbeeld maar eens om een ei in één hand kapot te knijpen. Dat is helemaal nog niet zo gemakkelijk!

Fabergé-eieren

Misschien heb je ze wel eens gezien in een museum: de prachtig versierde Fabergé-eieren. Ze zijn vernoemd naar de juwelier die ze maakte: Peter Karl Fabergé. Omdat hij zulke mooie dingen maakte, was hij heel geliefd bij Europese vorsten en vooral bij het Russische Hof. Hij gebruikte kostbare materialen zoals goud, zilver, jade en edelstenen.

Boter, kaas en eieren

Eén van de oudste spelletjes is het spel Boter, Kaas en Eieren. Je speelt het met twee personen en het enige wat je nodig hebt is pen en papier. Wat zijn de spelregels? Je verslaat je tegenstander door drie dezelfde symbolen op een rij te krijgen. Je speelt het op een veld van 3 bij 3 vakjes. In het begin zijn alle velden leeg. De speler die begint zet een kruisje en de andere speler zet een rondje. Zo ga je verder en degene die als eerste drie van zijn eigen symbolen op een rij heeft wint het spel. Je mag diagonaal, verticaal of horizontaal spelen.

Als je aan het Nederlandse landschap denkt, denk je waarschijnlijk aan de koeien die in de wei staan. Die koeien produceren melk, en daar kun je weer kaas en boter van maken. Nederlanders worden niet voor niks kaaskoppen genoemd! Je leest hier alles over boter, kaas en eieren.Online magazine door BlueBerry