Tsjakka! 02-2016

Aardappel - 2

Aardappel - 2

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Aardappelen zijn er in allerlei kleuren. Er is zelfs een soort die Purple Princess heet: een prachtige donkerpaarse aardappel!

Hartige cupcakes

Wat heb je nodig

(voor 6 cupcakes)?

1 aardappel, of aardappelen die je over hebt + 125 gram meel + 1 theelepel bakpoeder + 1 ei + 100 milliliter melk + 80 gram geraspte kaas + 1 sjalotje, fijngesneden + zout en peper

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 2. Prak de gekookte aardappels die je over had. Of schil 2 aardappelen, snijd in blokjes en kook ze in een pan water met een snufje zout. 3. Kluts het ei in een kom en roer los met de melk. 4. Roer het meel, het bakpoeder, een snuf zout en een snuf peper door het eiermengsel. 5. Meng de geraspte kaas en de ui erdoor. 6. Giet de aardappelen af, pureer ze en roer goed door het beslag. Voeg nog stukjes paprika of gebakken spekjes toe als je dat lekker vindt. 7. Doe 6 papieren vormpjes in een muffinvorm en verdeel het beslag over de vormpjes. 8. Zet in de oven op een rooster en bak on­geveer 25-30 minuten.

Aardappel Roosjes

Wat heb je nodig?

4 aardappels + muffinvorm + gesmolten boter

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 2. Schil de aardappels en snijd ze in fijne plakjes. 3. Bestrijk alle plakjes aardappel met wat gesmolten boter. 4. Leg een stuk of 8 aardappelplakjes naast elkaar neer in een rijtje, waarbij ze een beetje overlappen. 5. Rol de rij aardappelplakjes op van de ene naar de andere kant. 6. Verdeel de aardappelroosjes nu voorzichtig over de holtes in de muffinvorm 7. Doe de muffin­vorm ongeveer 20-30 minuten in de oven. Kijk tussendoor of het goed gaat.

Recept!

Wist je dat...

...je ook hele lekkere hartige cupcakes kunt bakken met aardappelen? Je kunt er bijvoorbeeld gekookte aardappelen in doen die je over hebt en verder wat je maar lekker vindt: paprika, spekjes, broccoli of geitenkaas.

Maak eens heerlijke aardappelroosjes!

Friet of patat?

In Zuid-Amerika werd de aardappel papa genoemd, de Spanjaarden maakten daar ­patata van. Die naam werd door veel Europese landen ­overgenomen. De Engelsen noemen de aardappel ‘potato’ en de Fransen zeggen behalve ‘pomme de terre’ ook ‘patate’. Van de Franse naam ‘patates frites’, dat ‘gefrituurde aardappel’ betekent, zijn zowel de Nederlandse woorden ‘patat’ als ‘friet’ afgeleid. Je kunt dus zowel patat als friet zeggen, maar het hangt ook een beetje af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland vaak friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel trouwens altijd friet. Als ze ‘patat’ zeggen, bedoelen ze de rauwe aardappel.Online magazine door BlueBerry