Tsjakka! 02-2016

Vloggen

Vloggen

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Het is tijd om je eerste eigen filmpje te maken. Zorg dat je in een goed verlichte ruimte zit. Spreek duidelijk en kijk in de camera. Professionele vloggers zijn lang bezig met een filmpje van vijf minuten. Dat komt vooral omdat de film gemonteerd moet worden. Daar hoef jij je nog niet druk over te maken. Je bent goed voorbereid en kan alles in één keer opnemen. Als dat allemaal goed lukt, kan je later eens nadenken over knippen en monteren.

Filmpje klaar en nu?

Je hebt je eerste vlog af. Vraag aan je pa of ma of je een account op YouTube mag nemen. Daar maak je een pagina aan met een leuke naam of kreet. Als je een groot publiek wilt bereiken, moet je minstens iedere week (of zelfs vaker) een filmpje op YouTube zetten. Als die er eenmaal op staat moet je daar reclame voor maken. Dat kan door het aan je vrienden te vertellen, een poster op school of bij de supermarkt te hangen of berichten te versturen via sociale media. Als je die niet hebt, vraag dat dan aan je broer of zus of familielid.

Ik heb een onderwerp. Hoe nu verder?

Ga niet zomaar voor de camera van je laptop zitten. Zorg dat je goed voorbereid bent. Met andere woorden: ga oefenen. Dat kan met of zonder camera. Het mooie is dat als je het opneemt je jezelf kan zien en horen (niet schrikken, je stem klinkt anders op film). Op die manier zie je dingen die je niet zo leuk vindt. Het kan ook helpen als je van tevoren opschrijft wat je precies wilt zeggen. Een geheugensteuntje voor die ene steengoede grap waarmee je wilt beginnen. Let dan wel op dat je het niet gaat op­lezen. Dat staat namelijk erg gek. Voordat je op record drukt nog een tip. Zorg dat je dingen die je in het filmpje wilt laten zien in de buurt liggen.

De start

Als je denkt dat iedereen een filmpje kan maken, dan heb je het mis. Je moet natuurlijk iets leuks te vertellen hebben. Iets dat anderen willen zien en delen. Denk dus voordat je begint eens goed na over waar je het over gaat hebben. Moeilijk? Nee, hoor. De allerleukste vlogs komen van kids die vloggen over dingen die ze tof vinden. Ben jij een meester in Minecraft? De grootste fan van Justin Bieber? Lees je iedere maand wel vier boeken? Kan je niet leven zonder voetbal? Weet je alles van Marvel super­helden? Of ben je de ultieme LEGO-fan? Dan heb je al een onderwerp. Kijk eens goed om je heen, praat eens met vrienden of broertjes of zusjes. Wedden dat jij ook zo een onderwerp hebt?

Wedden dat je wel een paar keer per dag een vlog kijkt? Je weet wel van die leuke zelfgemaakte filmpjes over gamen, voetbal, films, muziek of school. Hartstikke leuk en zeer ontspannend. Weet je wat nog toffer is? Zelf een vlog maken! Hoe? Tsjakka! helpt je in vier stappen op weg.Online magazine door BlueBerry