Tsjakka! 01-2016

Vitamientje 2

Vitamientje 2

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Banaan peer smoothie

Voor 2 glazen:

1 grote banaan

1 grote peer

Zo maak je het:

Pel de banaan en schil de peer. Snijd in grove stukken en doe ze in een maatbeker. Zet kort de staafmixer erop en voeg wat water of vruchtensap toe om de smoothie wat dunner te maken. Dan drink je het ook makkelijker door een rietje.

Tip

Ook mango past bij veel soorten fruit. Dus combineer wat je lekker vindt!

Rode of paarse kool

Een beetje vreemd: rode kool ziet er toch echt paars uit, maar heet toch rode kool! Hoe zit dat nou? Rode kool wordt wanneer je het bijvoorbeeld met appel kookt rood (door het zuur van de appel). Vroeger werd er ook wel azijn gedaan bij de kool, daar wordt de kool ook rood van. Rood is een primaire kleur en paars is daar een mengvorm van. En niet alleen in Nederland noemen we deze kool zo, ook in andere landen vinden ze de kool een rode kleur hebben. In Duitsland noemen ze het ‘Rotkohl’, in Engeland ‘red cabbage’ en in Frankrijk ‘choux rouge’.

Opvallend

Rood is een kleur die snel de aandacht trekt en wordt gezien als een teken van gevaar maar ook van liefde. Daarom wordt rood veel gebruikt in verkeerslichten en seinen. Ook brandweerauto’s zijn bijna altijd rood.

Primaire kleuren

Wat is jouw lievelingskleur? Hoe wij mensen kleur kunnen zien is best ingewikkeld om uit te leggen. In het kort is kleur een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Rood is een primaire kleur, net als blauw en geel. Dat zijn een soort basiskleuren waarmee je weer alle andere kleuren kunt maken als je ze mengt.

Rood voedsel, zoals bijvoorbeeld tomaten en rode kool, heeft een rood pigment, dat de kleur geeft aan de groente of de vrucht. Rood en paars voedsel, zoals aubergines, rode kersen, rode bosbessen, rode veenbessen en ander rood fruit, zijn goed voor de gezondheid en zorgen ervoor dat je minder snel ziek wordt. Hoewel alle fruit en groenten gezond zijn, zeggen sommige mensen dat rode groente en fruit zelfs nog beter voor je zijn. Er zitten stoffen die erg goed voor je ­zijn, zoals ­vitamine C, maar ook andere ­dingen, zoals l­ycopeen, ellaginezuur en ­anthocyaan.

Houd jij ook zo van aardbeien en rode paprika’s? Door hun rode kleur vallen ze erg op. Bovendien zijn ze erg lekker en heel erg gezond.Online magazine door BlueBerry