Tsjakka! 01-2016

Vitamientje 1

Vitamientje 1

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

Bloemkoolfamilie

Wist je dat broccoli, bloemkool en romanesco familie van elkaar zijn? Broccoli is een van de meest gezonde groenten. Hoewel in Italië ook de bladeren worden gegeten, eten we in Nederland voornamelijk de roosjes. Meestal zie je de groene variant, maar er zijn ook andere kleuren. De witte bloemkool is het bekendst, maar er zijn zelfs paarse bloemkolen. Een van de mooiste groenten is romanesco. Heb jij die al eens gezien of gegeten? Wat smaak betreft lijkt romanesco op bloemkool, maar hij is wat zachter van smaak. Wat hem vooral bijzonder maakt zijn de torentjes waaruit hij is opgebouwd.

Belangrijke stofjes

Er is nog een verschil tussen fruit en groente. Heb jij ­bijvoorbeeld ooit een ongekookte sperzieboon of doperwt geprobeerd? Fruit kun je eigenlijk altijd rauw eten, maar groente niet. Voedingsdeskundigen, dat zijn mensen die verstand hebben van eten, kijken ook naar wat er in je lichaam gebeurt als je iets opeet. Zij zien kleine verschillen in de gezonde stofjes die in groente en fruit zitten. Daarom is het ­verstandig om niet alleen maar bananen en aardbeien te eten, maar ook broccoli of andere verschillende groenten. Door veel ­verschillende soorten groente en fruit te eten, weet je zeker dat je al die goede voedingsstoffen ­binnenkrijgt.

Groente of fruit?

Wat is nou eigenlijk het verschil ­tussen groente en fruit? Meestal wordt gekeken naar welk deel van een plant iets is. Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar tomaten en ­komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we dan weer groente. Dat zijn dus uitzonderingen.

Wat zijn vitamines nou eigenlijk precies? Het is een beetje moeilijk voor te stellen, maar het zijn hele kleine stoffen. Met het blote oog zijn ze niet te zien. Maar als je ze onder een microscoop legt, zien ze eruit als kleine kristalletjes. Als je heel veel vitamines bij elkaar doet, ziet het eruit als poeder.

Vitamines zijn verbindingen die vooral uit koolstof, zuurstof en waterstof bestaan. Het zijn belangrijke bouwstoffen­ ­voor je lichaam. Sommige vita­mines worden door je lichaam zelf aan­gemaakt, maar de meeste vitamines krijg je binnen via je eten.

Iedereen heeft groenten en fruit nodig om gezond te blijven. Misschien vind je niet alles even lekker om te eten, maar dankzij deze weetjes en tips wordt het een stuk leuker om vitamines binnen te krijgen!Online magazine door BlueBerry